Opstalverzekering vergelijken?

Postcode Huisnummer

Waarvoor sluit je een opstalverzekering af?

Een inboedelverzekering heb je voor je inboedel. Dat is logisch! “Opstalverzekering” klinkt wat minder transparant. Maar deze verzekering sluit je af voor je huis en voor de bijgebouwen; de ruimtes dus waarin je je inboedel “opstalt”. Zo verzeker je met je opstalverzekering je woonhuis, maar ook je carport of garage, en het schuurtje in de tuin voor een vergoeding bij schade. Op opstalverzekeringregelen.nl kun je zelf eenvoudig alle polissen met elkaar vergelijken om zo de beste dekking voor de laagste prijs te vinden.

Schades die vallen onder de opstalpolis
De schades waartegen je je verzekert met je opstalverzekering bepaal je vaak voor een deel zelf. Waterschade is bijvoorbeeld standaard, maar schade aan tuin en funderingen, of ruitschade zijn meestal optioneel. Je bepaalt zelf in hoeverre je huis risico’s loopt waartegen je je wilt verzekeren. Hoe meer je verzekert met je opstalverzekering, hoe hoger uiteraard de premie. De opstalverzekering is er overigens niet alleen voor particulieren; bedrijven sluiten ook een opstalverzekering af voor eventuele schades aan bedrijfspanden. En voor appartementencomplexen sluit de VvE (Vereniging van Eigenaren) de opstalverzekering af.

Afsluiten van een opstalverzekering
Voor appartementen wordt de opstalverzekering centraal afgesloten door de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex. Voor een appartement hoef je dus niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. In andere gevallen sluit je wel zelf een opstalverzekering af. Dat gaat tegenwoordig vaak gewoon online. Scheelt weer een boel gedoe en papierwerk. Met je opstalverzekering verzeker je je huis voor de herbouwwaarde. Dat is niet de verkoopsom, maar de kosten die ermee gemoeid zouden zijn om het huis helemaal van de grond af opnieuw opbouwen. Zou het huis bijvoorbeeld afbranden, dan worden de kosten voor nieuwbouw dus gedekt door de opstalverzekering. Dat is ook de reden waarom hypotheekverstrekkers een opstalverzekering verplichten (bij een Nederlandse verzekeraar). Het huis is het onderpand voor de hypotheek, en met de opstalverzekering is dat onderpand goed beschermd.

De opstalverzekering voor een monument
Om de premie voor een opstalverzekering vast te stellen, kijkt de verstrekker van de opstalverzekering vooral naar de herbouwwaarde van een pand. Dat is lastiger bij een monument; de herbouwwaarde van zo’n pand is door bijzondere bouwmaterialen en andere schade-afhandelingseisen niet vergelijkbaar met dat van een gewoon huis. De premie van de opstalverzekering zou enorm hoog uitvallen als monumenten als normale panden zouden worden behandeld. Omdat de herbouwwaarde voor een monument moeilijk te becijferen is, kan het veel gezeur opleveren bij schade. Daarom is het handig om bij een monument een opstalverzekering met bindende herbouwwaarde af te sluiten. Daarnaast is er om onderverzekering te voorkomen de zogenaamde vorkclausule. Zonder in details te treden dekt de opstalverzekering dan niet de volledige herbouwwaarde, maar de vorkclausule maakt dat je toch bent verzekerd.