Opstalverzekering vergelijken?

Postcode Huisnummer

Opstalverzekering voor VVE’s

Wanneer je een appartement of flat koopt, word je vaak automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VVE). Een belangrijk aspect van de VVE is het regelen van een collectieve opstalverzekering. Maar wat is een opstalverzekering voor een VVE precies? En waar moet je op letten? In deze blog duiken we dieper in dit onderwerp.

Wat is een opstalverzekering?

Allereerst, voor diegenen die er niet bekend mee zijn: een opstalverzekering verzekert alle zaken die ‘aard- en nagelvast’ zitten aan de woning. Denk aan het dak, de muren, de vaste vloer en het sanitair. Als er door een onverwachte gebeurtenis schade ontstaat aan deze onderdelen van de woning, dekt de opstalverzekering de kosten voor herstel. Lees hier meer over waarom je een opstalverzekering nodig hebt.

Waarom een opstalverzekering voor een VVE?

Wanneer je in een appartementencomplex woont, deel je vaak gemeenschappelijke muren, vloeren en daken met je buren. Als er schade ontstaat aan deze gemeenschappelijke delen, kan het lastig zijn om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de kosten. Door een collectieve opstalverzekering af te sluiten via de VVE, zorg je ervoor dat het gehele gebouw is verzekerd en voorkom je discussies over verantwoordelijkheden.

Voordelen van een collectieve opstalverzekering via de VVE

  1. Eenduidigheid: Er is één polis bij één verzekeraar voor het hele gebouw, wat betekent dat er geen verschillende verzekeringen en dekkingsgraden zijn voor verschillende appartementen.
  2. Kostenbesparing: Door gezamenlijk een verzekering af te sluiten, kunnen de kosten lager uitvallen dan wanneer iedere bewoner individueel een verzekering zou afsluiten.
  3. Geen overlap: Je voorkomt dubbele verzekeringen. Individuele eigenaren hoeven niet apart een opstalverzekering af te sluiten.

Waarop letten bij een opstalverzekering voor de VVE?

  1. Dekking: Het is belangrijk om goed te kijken naar wat er precies onder de dekking valt. Zijn bijvoorbeeld zowel interne als externe schades gedekt? Wat gebeurt er bij waterschade of brandschade?
  2. Eigen risico: Net als bij andere verzekeringen kan er een eigen risico gelden. Dit is het bedrag dat de VVE zelf moet betalen bij schade voordat de verzekering uitkeert.
  3. Waardering van het gebouw: De premie wordt vaak bepaald op basis van de herbouwwaarde van het gebouw. Het is van belang dat deze waarde regelmatig wordt bijgesteld om onderverzekering te voorkomen.
  4. Aansprakelijkheidsdekking: Sommige opstalverzekeringen bieden ook aansprakelijkheidsdekking, wat nuttig kan zijn als iemand letsel oploopt in de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw.

Hoe zit het met het eigen appartement?
Hoewel de VVE-opstalverzekering het hele gebouw dekt, ben je als individuele eigenaar verantwoordelijk voor het verzekeren van de inboedel en eventuele verbeteringen die je aan het appartement hebt aangebracht. Dit kan met een inboedelverzekering en een eigen opstalverzekering voor verbeteringen zoals een nieuwe keuken of badkamer.

Wat als de VVE geen opstalverzekering heeft?
Het kan voorkomen dat een VVE (nog) geen opstalverzekering heeft afgesloten. In dat geval is het raadzaam om dit zo snel mogelijk aan te kaarten bij het bestuur. Het is in het belang van alle eigenaren dat het gebouw goed verzekerd is. Mocht de VVE niet tot actie overgaan, dan is het verstandig om zelf een individuele opstalverzekering af te sluiten.